begrafenisrituelen

3 bizarre begrafenisrituelen

Wanneer iemand komt te overlijden, willen we natuurlijk afscheid nemen van deze persoon. In Nederland doen we dat met een begrafenis of een crematie. Vervolgens komen we in mooi graf of een mooie urn van Van Dam Natuursteen terecht. Maar uiteraard zijn er veel meer mogelijkheden. In sommige landen houden ze er zelfs, voor ons, hele vreemde tradities en rituelen op na. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje!

Antilliaanse uitvaart

De week voorafgaand aan een begrafenis is het op de antillen één groot feest. Men weet nu namelijk dat er een mooi leven geleefd is en het nu tijd is om te rusten. Iedere dag komen de naasten en dierbaren bij elkaar om samen te eten en te genieten van flessen met rum. Zodra de begrafenis geweest is, start er een periode van acht dagen rouw. Ook wel de ocho dia genoemd. Tijdens deze periode begint men pas met het loslaten van verdriet. Er zijn veel bijeenkomsten waarbij litanieën worden gebid. Op de achtste dag worden alle ramen van het huis geopend zodat de geest van de overleden persoon kan vertrekken. Ter afsluiting wordt er weer een groot feest gehouden waarbij wordt gegeten en gedronken. Als laatste houdt men op de 40e dag na het overlijden en de eerste verjaardag ook weer een bijeenkomst.

Bali

Een sterfgeval op Bali komt in de verste verte niet in de buurt van onze tradities in Nederland. Meerdere dagen lang vindt er een kleurrijke ceremonie in klederdracht plaats. Het is daarnaast een openbare gewoonte. Hoe meer mensen, hoe beter. Dat betekent namelijk dat de overledene veel aandacht krijgt en erg geliefd was. De overledene wordt in een omhulsel van bamboe door het dorp gedragen richting de plek waar de verbranding zal plaatsvinden. Dit is overigens gewoon in de natuur. Dit gebeurt overigens vaak in groepen van meerdere overledenen tegelijk.

Griekenland

In Griekenland is het de traditie om na het overlijden van een dierbaar persoon drie dagen lang geen vlees te eten. Dit wordt gevolgd door een periode van 40 dagen diepe rouw. In deze periode draagt men alleen maar zwart en worden er ook geen feesten en dergelijke gehouden of bezocht. Zodra de 40 dagen voorbij zijn, houdt men een speciale bijeenkomst waarbij brood wordt uitgedeeld aan iedereen.

Taiwan

In Taiwan is het de normaalste zaak van de wereld om strippers in te huren op belangrijke begrafenissen. Op deze manier eren ze de ouderen en worden de geesten gunstig gesteld. Zit hier wellicht ook iets voor Nederland bij?