Oliekoeler

Een koeler is essentieel voor je systeem

Denk je aan een motor van een auto dan denk je al snel aan de motor en alle slangen en kleppen die zich onder de motorkap bevinden. Maar we moeten niet vergeten dat een oliekoeler ook een belangrijk onderdeel van de motor is. Een koeler houdt het systeem op temperatuur, mocht de temperatuur te hoog oplopen van het systeem dan raakt deze oververhit. Extreme temperaturen make dat de vloeistof te heet wordt, hierdoor neemt de functie van de olie heel snel af.

Waarom moet olie de goede temperatuur zijn?

Het gebruik van een oliekoeler heeft vele voordelen voor een motor, is de temperatuur goed van het hydraulisch systeem worden de componenten goed gesmeerd. Overige onderdelen zullen door een lagere temperatuur veel langer meegaan, olie die oververhit is breekt namelijk de werking af. De onderdelen worden veel efficiënter, hierdoor wordt de productiviteit verhoogd wat ook scheelt in de kosten. Minder uitval van de motor of de machine bevordert het rendement.

Andere werking bij een water oliekoeler

Oliekoeler

De werking van een oliekoeler op water gaat op een hele andere manier, twee gescheiden leidingen zorgen voor de aan en afvoer. Het koele water heeft de functie de warmte binnen het systeem te verminderen. Bijkomend voordeel is dat de koelers op water veel stiller zijn, ook de omgevingstemperatuur wordt niet veranderd. Nadeel kan zijn dat het systeem continu toevoer moet hebben van water. Koelen met water kun je gebruiken als het systeem extreem zwaar wordt belast. Het kiezen van een bepaalde koeler gaat gepaard met verschillende factoren.