ketel kiezen

Hoe kies je een nieuwe ketel

Een ketel is een vitaal onderdeel van je huis. Het zorgt ervoor dat je een warme douche kunt nemen, de afwas kan doen met heet water en het niet koud krijgt in de winter. Het kiezen van de juiste ketel is belangrijk omdat je jaren met een ketel kan doen. Kies je de verkeerde ketel, dan kan het zijn dat je erg duur uit bent of je huis niet goed en efficiënt wordt verwarmd. Of nog erger: beide! Lees onze adviezen over het kiezen van een nieuwe ketel en gebruik de ketelkiezer van GreeOn om je keuze makkelijker te maken.

Brandstof voor de ketel

Bij het kiezen van een ketel heb je de optie om te kiezen tussen verschillende soorten brandstof. In veel huizen in Nederland worden gasketels gebruikt, maar er bestaan ook ketels die olie gebruiken. Je kan je keuze laten afhangen van de kosten van de brandstof. Er wordt vermoed dat gebruik van olie op de langere termijn duurder is dan gas. Daarnaast zijn er soms subsidies voor gasketels omdat de de overheid de duurzamere ketels wilt promoten. Daarmee komen we aan bij duurzaamheid. Je kan ook je keuze baseren op de duurzaamheid van de brandstof – gas is minder vervuilend dan olie voor het milieu.

Open of gesloten systeem

Er bestaan twee soorten systemen voor ketels: een open systeem en een gesloten systeem. Het open systeem is de goedkopere versie. Deze ketels gebruiken de lucht uit de ruimte waarin ze staan voor de verbranding van de brandstof. Het is daarom belangrijk dat de ruimte waarin een ketel met een open systeem staat, goed geventileerd wordt. Een ketel met gesloten systeem is duurder in aanschaf, maar komt wel met een aantal voordelen. Hij kan in een gesloten ruimte staan doordat de ketel lucht haalt van buiten. Ze zijn veiliger en efficiënter. En daarnaast maken ze geen of minder geluid dan een ketel met een open systeem.

Meer overwegingen bij het kiezen van een ketel

Naast de bovenstaande keuzes om te maken zijn er nog meer dingen om over na te denken. Je moet natuurlijk kijken waar de ketel komt – in een kleinere ruimte kun je natuurlijk niet een gigantische ketel kwijt. Daarnaast kan je keuze voor een ketel ook afhangen van hoe je levensstijl en gezin er uit zien. Kom je er nog niet uit met de adviezen op het internet? Neem dan contact op met professionals van bijvoorbeeld GreeOn.