Ontspanning voor het slapen gaan | 5 tips

Aan het eind van een drukke dag ishet vaak lastig om de knop om te zetten en tot rust te komen. Met alle stress van de hele dag nog in je lijf kan het moeilijk zijn om in slaap te komen. Voorkom dat je een in vicieuze cirkel komt van stress en slapeloosheid. Met deze tips helpen we jou op weg.

1. Vaste rituelen om de dag af te sluiten

Het geeft rust als je de dag afsluit met vaste rituelen. Bijvoorbeeld het laatste rondje met de hond, nog even rustig een boek lezen, een vaste bedtijd. Net zoals we dat als kinderen gewend waren. Rust, reinheid, regelmaat klinkt heel suf, maar helpt de drukte in je hoofd te temmen. Zo rond je de dag echt af en ben je klaar om te slapen!

2. Thee in plaats van koffie

Van koffie is bekend dat het een opwekkend middel is. Daarom kun je ’s avonds beter   kruidenthee drinken. Hierin is voldoende keus aan planten die van oudsher bekend staan om hun rustgevend effect, zoals citroenmelisse, valeriaan, hop, passiebloem en kamille. In ieder geval is het belangrijk om voor een thee zonder theïne te kiezen (vandaar die kruidenthee).

3. Vermijd grote inspanning

Flinke lichamelijke inspanning kun je beter vermijden voor het slapen gaan. Door de inspanning komt endorfine vrij. En endorfine zet aan tot actie, dat helpt dus niet echt om te ontspannen. Een wandeling in de frisse buitenlucht is wel een aanrader.

4. Natuurlijke middelen om te ontspannend

De natuur heeft ons veel te bieden op het gebied van ontspanning. Geen wonder dat er verschillende therapievormen zijn die dankbaar gebruik maken van al het goede van de natuur, zoals bach bloesem therapie en aromatherapie, maar denk bijvoorbeeld ook aan meditatie, mindfulness en yoga.

5. Ontspannen muziek luisteren

Als je in bed ligt, kan het ook fijn zijn om een ontspannend muziekje te luisteren. Tegenwoordig zijn er ook opnames van natuurgeluiden, zoals het ruisen van de zee waar je heerlijk bij kunt wegdromen. Of wat denk je van een ontspannende geleide meditatie? Er is vast wel een manier die bij jou past.