Sandvik, een absolute trendsetter binnen diverse sectoren

Sandvik is ongetwijfeld één van de meest toonaangevende namen op vlak van de ontwikkeling en de productie van niet alleen gereedschappen, maar ook bewakingsmethodes. Het hoeft dan ook in het geheel niet te verbazen dat dit bedrijf door de jaren heen een aanzienlijke historie heeft verkregen. In de praktijk blijkt steevast dat Sandvik over een zeer specifieke kennis beschikt welke ze kan inzetten om de industrienormen binnen onder meer de metaalverwerkende industrie naar een hoger niveau te tillen. Bent u ook benieuwd om meer te weten te komen over Sandvik en de geschiedenis van dit bedrijf? In dat geval bent u daarvoor hier op deze pagina ongetwijfeld aan het juiste adres! 

  1. Een begrip binnen de metaalbewerkingsindustrie 

In eerste instantie kan er worden gesteld dat Sandvik sinds de oprichting van het bedrijf in het jaar 1862 (de oprichting gebeurde door Goran Frederik Goransson) is uitgegroeid tot een absolute vaste waarde binnen de metaalbewerkingsindustrie. Sandvik levert in de praktijk echter eveneens allerhande producten die zijn bestemd voor industriële verwarming. Dat Sandvik door de jaren heen is uitgegroeid tot een zeer belangrijke speler op de wereldmarkt valt eveneens af te leiden uit de cijfers die ze weet te realiseren. Zo beschikt het bedrijf op moment van schrijven over tussen de 40.000 en 50.000 werknemers en beschikt ze over een afzetmarkt in maar liefst 150 verschillende landen verspreid over de wereld. Dit is uiteraard niet slecht! 

  1. Van begin af aan een echte trendsetter

Sandvik, welke officieel luistert naar de naam Sandvik AB is er eigenlijk reeds vanaf het begin in geslaagd om te innoveren. Dit bleek onder meer uit het feit dat het bedrijf ‘s werelds eerste onderneming was welke er in is geslaagd om het zogenaamde Bessemer Steel-proces commercieel in te zetten. Bovendien was Sandvik eveneens het bedrijf welke ‘s werelds eerste hoogoven produceerde. Deze hoogoven is bovendien tot op moment van schrijven nog steeds te zien in het Zweedse park Sandviken. 

Voor veel mensen zal het wellicht niet meteen duidelijk zijn wat het Bessemer Steel-proces nu precies inhoudt. Het betrof hier echter het eerste, betaalbare proces welke het mogelijk maakte om uit gesmolten ruwijzer staal te smelten. Vervolgens werd ervoor gekozen om dit proces toe te passen bij het ontwikkelen van een open haard oven. Door middel van oxidatie wist men ervoor te zorgen dat onzuiverheden uit het strijkijzer verwijderd konden worden. Hierbij werd er door Sandvik voor gekozen om gebruik te maken van lucht welke door het gesmolten ijzer werd geblazen. 

  1. De gereedschappen van Sandvik 

Tot slot is het zo dat de verschillende gereedschappen welke door Sandvik op de markt zijn gebracht het eveneens mogelijk maken om metaal industrieel te snijden. Deze gereedschappen van Sandvik staan er om bekend te zijn vervaardigd uit hard metaal en diamant en een specifieke vorm van keramiek. Wat veel mensen wellicht ook niet weten is dat Sandvik eveneens de leverancier is voor verschillende rots boren voor de mijnbouw en de constructiesector. Alles bij elkaar gezien mag het dan ook duidelijk zijn, Sandvik is binnen de bouw- en constructiesector een zeer belangrijke speler welke er door de jaren heen in is geslaagd om als het ware onevenaarbaar gereedschap op de markt te brengen. 
Voor Sandvik kijk je vanzelfsprekend op DoALL.nl.