Auto

Vervang je remtrommels op tijd

Heeft je auto remtrommels en je merkt tijdens het remmen een ongewoon rempedaal gevoel, dan is de kans groot dat je een slechte of falende trommelrem hebt. Bij het horen van abnormale geluiden of de handrem kan niet meer strak aangetrokken worden, moet waarschijnlijk de trommel vervangen worden. Trommelremmen komen nog steeds veel voor op remsystemen en dan voornamelijk op de achterwielen. Hoewel ze praktisch hetzelfde doel dienen als schijfremmen om het voertuig af te remmen, doen ze dat mechanisch net even anders.

Remtrommels

In plaats van remklauwen die remblokjes tegen de remschijven drukken, gebruikt je remtrommels en remcilinders, waarbij de remschoenen tegen de binnenkant van de trommel worden gedrukt, om het wiel te vertragen. In principe werken ze door wrijving en contact, waarna er verloop van tijd slijtage zal ontstaan en de tijd voor vervanging eraan gaat komen. Wanneer ze slecht worden of problemen beginnen te krijgen, zul je eerst enkele symptomen als waarschuwing opmerken.

Zorg altijd voor een goed functionerend remsysteem.

Zijn de remtrommels versleten, dan kunnen ze trillingen veroorzaken die in het rempedaal voelbaar zijn. Ze kunnen ook tijdens het remmen pulseren, wat ook duidt op slijtage. Het waarnemen van abnormale geluiden ‒ zoals krassen of schrapen ‒ betekent dat de remmen is slechte staat verkeren. Ga er dan maar vanuit dat de remschoenen ernstig versleten zullen zijn en dat een nauwkeurige inspectie gewenst is, om de oorzaak van het geluid te bepalen.

Auto

Een ander signaal is het gevoel van een losse handrem, wanneer de trommel versleten is, kunnen de remschoenen niet zo makkelijk tegen de binnenkant van de trommel gedrukt worden. Bij het aantrekken van de rem, terwijl je op een helling staat, zul je merken dat de auto enkele centimeters slipt. Dit kan een verkeerd afgestelde remkabel zijn, maar inspectie zal nodig zijn om dit te bevestigen. Het is nog steeds een actueel systeem, wat dient als een cruciaal onderdeel voor de juiste werking van de rem. Zijn ze versleten, dan kun je ze bestellen voor elk merk voertuig bij www.autopartsonline.nl tegen scherpe prijzen.