Wat is glasvezelbehang precies?

Ondanks het feit dat er door de jaren heen reeds heel wat over gezegd en geschreven is, is het voor veel mensen nog niet helemaal duidelijk wat glasvezelbehang nu precies is. Het betreft hier in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht dan ook niet zomaar één type van behang, maar een verzamelnaam voor glasweefsel-, renovlies- en glasvliesbehang. Van deze behangsoort is bekend dat ze bestaat uit tal van verschillende, kleine glasvezels. Men gaat deze verwerven en vervolgens ook persen tot er een sterk gaas ontstaat. Dit zorgt er voor dat de muur niet alleen wordt versterkt, maar ook verder kan worden beschermd. Bent u ook van plan om gebruik te maken van glasvezelbehang in huis? Hou dan zeker en vast rekening met de informatie zoals aangegeven hier op deze pagina! 

  1. Welke voordelen zijn er verbonden aan glasvezelbehang? 

Op het ogenblik dat u op het punt staat om gebruik te gaan maken van glasvezelbehang spreekt het voor zich dat u zich eerst even zult willen verdiepen in de voordelen die eraan verbonden zijn. Dit zijn er behoorlijk wat. Het is dan ook niet voor niets dat het tegenwoordig door zowel schilders, architecten als aannemers wordt aangeraden om gebruik te maken van deze vorm van behang. De voordelen waar u op kunt rekenen zijn in ieder geval de volgende: 

  • Het behang beschikt over een stootvast karakter; 
  • Glasvezelbehang zorgt voor een versteviging van de muren; 
  • Waterdamp kan perfect doorgelaten worden; 
  • Het behang kan worden overschilderd in een kleur naar keuze; 
  • U kunt rekenen op uitstekende, brandveilige eigenschappen; 
  • Het behang kan eenvoudig worden aangebracht; 

Bovendien is het zo dat u er in principe voor zou kunnen kiezen om het behang zelf aan te brengen. Veel mensen maken deze keuze omdat ze op die manier nog wat extra geld kunnen besparen. Het vergt enige moeite en er dient nauwkeurig te worden gewerkt, maar in principe is glasvezelbehang relatief goed zelf aan te brengen, zeker voor doe-het-zelvers.

  1. Welke verschillende soorten glasvezelbehang bestaan er?

Op het ogenblik dat u eraan denkt om glasvezelbehang te kopen is het ook altijd belangrijk om stil te blijven staan bij de verschillende structuren die op de markt zijn terug te vinden. Het is namelijk zo dat het ene glasvezelbehang het andere niet is. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om een exemplaar te kopen welke beschikt over visgraatstructuur, maar behoort ook een ruitenstructuur of een zigzag structuur tot de mogelijkheden. Het motief waar gebruik van wordt gemaakt in het glasvezelbehang is in de praktijk altijd bepalend voor de uitstraling er van. Denk hier dus goed over na en kies het motief altijd in functie van de uitstraling waar uw interieur over beschikt.

  1. Glasvezelbehang, ook in nieuwbouw woningen? 

Er wordt vaak gezegd dat gebruikmaken van glasvezelbehang eigenlijk alleen maar interessant is bij renovatieprojecten in bestaande woningen. Dat is niet correct. Voor nieuwbouwwoningen geldt namelijk dat ze er om bekend staat te ‘werken’. Dit zorgt er voor dat er al snel scheuren in de gestucte wanden kunnen ontstaan. Dat is vervelend, want het beïnvloedt natuurlijk de uitstraling van de wand in kwestie aanzienlijk. Dit is nog niet alles. Daarnaast is het namelijk zo dat één enkel stootje doorgaans reeds voldoende is om te zorgen voor een opvallende beschadiging van het stucwerk. Het mag dan ook duidelijk zijn, niet alleen in oude woningen, maar zeker ook in een nieuwbouw kan het gebruik van glasvezelbehang het overwegen meer dan waard zijn!