piano of vleugel

Wat maakt een vleugel anders dan een piano?

Een vleugel is vanzelfsprekend anders dan een piano. Waar moet je aan denken als je een vleugel gaat kopen? Laten we daar eens op inzoomen. Een vleugel is groter dan een piano. Daardoor geeft deze meer klank en is soms luider. Piano’s en vleugels hebben evenveel toetsen. Ruimte, uiterlijk, klank en prijs spelen mee in de afweging tussen een piano en een vleugel. Een vleugel neemt meer ruimte in dan een piano, een piano kan daardoor praktischer zijn. Maar in het uiterlijk wordt een vleugel meestal meer gewaardeerd. Dit is dan echt het prachtstuk in de woonkamer.

Klankkleur

Klankkleur is ook anders tussen piano’s en vleugels, een vleugel heeft een meer open klank. Verder zijn de snaren meestal langer. Vooral een groot verschil zit in het toucher. Doordat het mechaniek anders is worden de toetsen meer met de zwaartekracht ingedrukt. Dit geeft een ander gevoel en meer souplesse tijdens het spelen. Ook is het zo dat dynamiek bij een vleugel makkelijker te maken doordat de toetsen niet volledig op hoeven te komen voordat een nieuwe toon wordt aangeslagen. Bij een piano is dit wel het geval.

Prijs

Daarnaast is de prijs natuurlijk anders. Een vleugel is over het algemeen duurder dan een piano. Voor een Steinway vleugel betaal je al snel honderd duizend euro. Steinway staat wel bekend als het mooiste vleugel merk, maar veel andere merken komen al wel in de buurt en dan meestal voor minder geld. Voor het kopen van een vleugel kunt u eens kijken bij Emile van Leenen piano’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *