Wat zit er allemaal in ons voedsel?

Tegenwoordig zijn we steeds meer bewust van onze voeding. We houden bij wat we op een dag eten en stellen we een juiste verhouding op tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Sommige mensen houden de calorieën bij wanneer ze bijvoorbeeld aan het afvallen zijn, of wanneer ze juist willen aankomen.Echter is te zien dat er zich tegenwoordig erg veel bevindt in ons voedsel dat we eigenlijk helemaal niet kennen. Hoe worden bepaalde producten bijvoorbeeld gemaakt en waar bestaan deze nu allemaal uit? In dit blog zullen we gaan kijken naar palm oil en waar deze olie vandaan komt. We kijken naar waar palmolie voor gebruikt wordt, maar kijken we ook naar hoe de European Palm Oil Alliance aan het werk is om de gehele Europese industrie voor honderd procent te laten werken met duurzaam gecertificeerde palmolie.

Waar wordt palmolie allemaal in verwerkt?

Hoogstwaarschijnlijk dat je het niet beseft, maar palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie die verwerkt wordt in ons voedsel. We kennen natuurlijk allemaal olijfolie, waar de palmolie ook wel redelijk mee te vergelijken is. Palmolie wordt namelijk geperst uit de pitten van de palmvrucht, waarna de olie wordt geproduceerd.

Palm oil wordt gebruikt bij de productie van frituurolie, chips, kruidenmengsels, sauzen en margarine. We smeren iedere dag wel boter op ons brood en nemen we een sausje of eten we gemarineerd vlees, waardoor je jezelf kunt voorstellen dat palmolie erg veel gebruikt wordt!

In Europa is er nu een organisatie, de European Palm Oil Alliance, die een missie hebben om de volledige verwerking van palmolie in Europa duurzaam te certificeren.

The European Palm Oil Alliance

In Europa is er een organisatie die zich inzet voor alle initiatieven op het gebied van het verduurzamen van palmolie. Zelf hebben zij een missie om in heel Europa voor 100% te werken met duurzaam gecertificeerde palmolie, zodat er alleen nog meer op een verantwoordelijke manier palmolie wordt verwerkt in producten. Er is op deze manier duidelijk in kaart gebracht waar de palm olie vandaan komt, hoe de olie is geproduceerd en hoeveel er is geoogst. Wanneer de palmolie op een duurzame manier wordt ingekocht, kan dit een belangrijke rol spelen in het voorzien van de groeiende vraag naar plantaardige oliën. The European Palm Oil Alliance is dit initiatief gestart en hebben ze inmiddels al 69% van de gehele industrie in Europa weten te verduurzamen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *