slapen

Welk dekbed past bij jou?

Als je een dekbed gaat kopen, kun je in het algemeen kiezen voor drie verschillende soorten vulling. Je kunt gaan voor een donzen dekbed, een polyester dekbed of een wollen dekbed. Maar welk soort dekbed past nu het beste bij jou? In dit artikel vertellen we je meer over deze drie verschillende soorten dekbedden.

Donzen dekbed

Het donzen dekbed is waarschijnlijk wel het meest bekende. Het bestaat uit fijne veertjes van vogels, zoals eenden en ganzen. Deze fijne veertjes liggen bij deze dieren onder het verendek en worden dus dons genoemd. Het voordeel van een donzen dekbed is dat het heel goed de warmte vasthoudt. Daarbij laat het goed vocht door en het een donzen dekbed gaat mee (mits goed onderhouden). Een donzen dekbed is echter wel aardig prijzig. Het kan soms allergische reacties opwekken en indien je de kwaliteit wilt behouden moet je het professioneel laten reinigen.

Polyester dekbed

Een dekbed van polyester wordt vaak ook wel een synthetisch dekbed genoemd. Het is goedkoper dan een donzen of een wollen dekbed en het voelt licht aan. Daarbij kun je dit soort dekbedden wassen op 60 graden, waardoor dit soort dekbedden ook fijner zijn voor mensen met een stofmijtallergie. Helaas isoleren polyester dekbedden niet altijd goed. Ook laat polyester vocht minder goed door, waardoor het soms zweterig kan aanvoelen.

Wollen dekbed

Net als een donzen dekbed is een wollen dekbed goed isolerend en heeft het een erg goede vochtregulatie. Wol neemt niet alleen veel vocht op, maar staat het daarna ook weer gemakkelijk af aan de buitenlucht. Verder bevat wol het vet lanoline, een stof die vuilafstotend is. Het enige nadeel aan wol is dat dit materiaal in vergelijking met dons en polyester relatief zwaar is.